;

Svijet

[VIDEO] Norijade u našem susjedstvu: Užičko kolo, pjena partyji i harmonike

22.05.2017 12:12 | Autor: I. B.

I dok u Hrvatskoj, osobito na njenom sjevernijem dijelu, postoji norijada kao tradicionalni oblik proslave zadnjeg dana nastave u srednjoj, u južnijim krajevima Lijepe naše pa i u susjedstvu, postoje drugi oblici proslave završetka jednog važnog poglavlja u životu. Roštilj u školskom dvorištu, harmonika, kolce pa i pjena party na betonskom igralištu ispred škole, samo su neki od oblika proslave, koji su zabilježeni u proteklih nekoliko dana.


U Hrvatskoj, a posebno u njenom sjevernom dijelu, godinama maturanti zadnji dan nastave u srednjoj, slave zajedno s ostalim vršnjacima iz svoje lokalne sredine, što ima i popularni naziv - norijada. Najveća je dakako u Zagrebu pa je i ove godine na završnoj proslavi na Bundeku bilo skoro 9.000 učenika završnih razreda iz glavnog grada i njegove okolice.


Na jugu i u susjednim zemljama uglavnom intimnija druženja

Kada je riječ o gradovima na hrvatskoj obali, proslave zadnjeg dana nastave su nešto intimnijeg karaktera pa se uglavnom organiziraju na razini škole ili svaki razred sam odredi hoće li to biti izlet, roštiljanje, izlazak ili slično.

Od oblika proslave i običaja, koji su zajednički za pojedine hrvatske gradove i gradove zemalja u regiji je i sinkronizirani ples Quadrille te izrade majica s natpisima. 


U Mostaru pjena party, u Višegradu užičko kolo, a u Grudama motokultivator i harmonika

Upravo prema obrascu, koji smo naveli kao jedan od oblika proslave zadnjeg dana, danas u Mostaru maturanti u dvorištima škola slave zadnji dan nastave, a zabave se nakon toga nastavlja noćnim izlascima.

No, prema video i foto izvještajima kolega s portala bljesak.info, ludilo je već na visokoj razini, obzirom da je na jednom od školskih terena, zabilježen pjena party, paljenje bengalki i popratne akrobacije. 
Ni u nedalekim Grudama, na proslavi završetka srednje škole nije bilo nimalo dosadno. 

Maturanti su prodefilirali gradom, provozali se motokultivatorom, zapalili nekoliko baklji, zasvirali na harmonici te onda sa zabavom nastavili u lokalnim kafićima. A veselo je, čini se bilo i na proslavi zadnjeg dana nastave u Užicama. 

Tamo je oko tisuću maturanata, odjevenih u crne i narančaste majice, prvo zaplesalo Quadrillu, da bi onda prešli na lokalni ples odnosno zaigrali svoje, a nadaleko poznato užičko kolo.    

Kako je izgledalo i jedno i drugo, pogledajte u potonjim video zapisima. 
Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija