;

Svijet

Mislite da su naše norijade prelude? Pogledajte kako kraj škole slave norveški maturanti

17.06.2017 11:50 | Autor: M.G.

Često se naši maturanti prozivaju u dane norijada, jer dijelu populacije ne odgovara način na koji slave zadnje dane svog školovanja. Pa ih se tako proziva za razvratnost i divljanje i uspoređuje s 'civiliziranijim' zemljama s kontinenta, gdje, kažu dežurni dušebrižnici, norijada nema. Često nam je uzor skandinavski model obrazovanja, pa bi neke mogla iznenaditi Norveška norijada 'russefeiring' koja traje punih mjesec dana.


Iako često skandinavski model obrazovanja i življenja uzimamo kao primjer onoga 'kako bi trebalo biti i kod nas', njihova mladež posljednje dane svog srednjoškolskog obrazovanja provodi daleko luđe od naših maturanata.


Naime, ondje norijada, kako piše Business Insider, traje punih mjesec dana, prepuna je alkohola, seksa i bizarnih izazova, a naziva se 'russefeiring' ili 'the russ'. 

- Američki filmovi često ostavljaju dojam da je ondje ludo. Ali najluđe proslave ovdje su u Norveškoj. Mislim da nigdje u svijetu nije ovako, rekao je učenik Fredrik Helgesen, prenosi Business Insider.

'Russefeiring' je događaj koji počinje još sredinom travnja, a traje do 17. svibnja kada se u Norveškoj slavi Dan državnosti. Slavljenici se mogu raspoznati tako što nose specifičnu odjeću 'russebukse' plave i crvene boje. Ono što je zanimljivo jest da je većina ovog događaja koncentrirana oko tzv. 'party autobusa' koje tinejdžeri unajmljuju zajedno s vozačem. Autobusi ih razvoze svugdje po zemlji, uglavnom od festivala do festivala, a najam jednog za 15 do 25 studenata košta i do 116 tisuća dolara. 

Pauze od festivala učenici obično popunjavaju neobičnim izazovima - od toga da nose papuče od kruha, seksaju se vani ili jednostavno piju alkohol puna 24 sata.LF var SYKT 🔥 #LF17 #Russ2017 #LandstreffFredriksten #rusbrusalt

Objavu dijeli Ole Jakob (@olejakobaune)


Sve završava 17. svibnja na Dan državnosti, kada se pjeva himna i tinejdžeri sudjeluju u raznim tradicionalnim paradama koje se vežu uz taj dan. Tek nakon mjesec dana slavlja, maturanti pišu ispite.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija